Întotdeauna, am citit detective, dar nu fără a face abstracţie de cărţile proaste (fie că acceptăm, fie că nu, dar ele există)… Îmi creez o listă de suspecţi, încerc să le găsesc alibi, poate reuşesc să-l demasc cu câteva capitole înainte de a se finisa cartea (uneori îmi reuşeşte, alteori nu) 🙂 Aceste cărţi au două aspecte: este o bucată de puzzle, un sudoku nerezolvat, la cel mai greu nivel, în acelaşi timp literatură cu personaje de o construcţie psihologică inedită.
Urmează să scriu despre cei mai cunoscuţi detectivi, deveniţi deja legendă, căci sunt sigură că merită un post dedicat lor aici 🙂
Cineva o cunoaşte pe Kinsey Millhone? Păi e un personaj creat de Sue Grafton. Apare în seria de nuvele „alphabet mysteries”: ” „A” Is for Alibi”, ” „B” Is for Burglar”, ” „C” is for corpse ” etc. Cu mâna pe inimă vă spun că nu le-am citit pe toate 🙂 (şi doar din cauza că nu pot face rost în română). Dacă ve-ţi avea ocazia să citiţi, ve-ţi descoperi personajul lui Kinsey Millhone, ca fiind unul complex, cu un trecut, care se dezvăluie pe parcursul nuvelelor: „Kinsey is 5’6” and weighs about 118 pounds. She has short, dark, thick hair that she trims with nail scissors, being generally uninterested in her physical appearance. Her wardrobe consists mostly of jeans and turtleneck sweaters, though she also owns an extremely wrinkle-resistant „little black dress” for those occasions when dressing up is unavoidable.”
Cărţile sale nu dispun de multă descriere (aşa cum îmi place mie), şi sunt extrem de distractive, cu toate acestea are o intrigă bine „pusă la punct”. Nu sunt ecranizări TV (am verificat) 🙂 oricum sunt sigură că în viitorul apropiat va deveni la fel de faimoasă ca şi Ledy Marple (dacă nu luăm în consideraţie că nuvelele sale sunt fruntaşe în lista New York Times bestsellers).
Următorul personaj, Philip Marlowe, îl găsiţi în variantă română, „Somnul de veci” şi „Doamna din lac” (ediţiile care veneau în supliment cu ziarul Adevărul). În cărţile unde apare Philip Marlowe, este prezentă multă băutură, ţigări, înjurături, cu toate acestea e un bun detectiv. Descoperirile sale, în mare parte nu se datorează probelor, ci cunoaşterii excelente a psihologiei criminalilor. Marlowe a fost jucat de actorii Humphrey Bogart în „Somnul de veci” şi Powers Boothe în seriile televizate “Philip Marlowe, Private Eye”.
Mulţi din detectivii faimoşi s-au născut pe meleagurile Angliei, bunăoară Sam Spade, inventat de Dashiell Hammett în “The Maltese Falcon”, Roderick Alleyn, creat de Ngaio Marsh în “A Man Lay Dead”, şi Lord Peter Wimsey, personajul autoarei Dorothy L. Sayers în “Clouds of Witness”.
Miss Jane Marple şi Hercule Poirot, personaje ale Aghatei Christie, au cele mai numeroase ecranizări şi cei mai mulţi fani. Cazuri rezolvate, doar de o intuiţie splendidă şi minim de probe… De câte ori nu am încercat să găsesc făptaşul nu am reuşit, intuiţia mea a dat greş 🙂 Nuvelele sale au fost urmate de o serie de ecranizări, în primul caz cunoscut după actriţa Helen Hayes, iar în al doilea de David Suchet.
Şi cel mai celebru personaj, care nu are nevoie de nici o publicitate este Sherlock Holmes, creat de Arthur Conan Doyle.
Dacă sunteţi amatori de detective, atunci nu ezitaţi să treceţi în revistă şi pe Inspectorul Barnaby de Caroline Graham, pe Inspectorul Wexford de Ruth Rendell, Auguste Dupin de E. A. Poe.
Este doar o listă de recomandări, care mi-au adus plăcere mie, şi sunt sigură că va putea să vă scurteze din plictiseală şi vouă! Enjoy!
Nu am înțeles de ce nu ai început cu Sherlock Holmes, cu Miss Marple și Hercule Poirot. Bănuiala mea e că voiai ca lumea să citească tot articolul, nu să le oferi crema detectivilor în prima frază.
Cât despre cărțile lui Sue Grafton, primele 4 sunt publicate în română cu titlurile: „A de la Alibi”, „B de la Bandit”, „C de la Cadavru” și „D de la Datornic”. Primele 3 cărți ți le-ai fi putut achiziționa de la un reprezentant RaoDirect în campaniile Decembrie, Ianuarie, Februarie la prețul de 9 lei fiecare.
Și acum că am discutat despre ce ne doare, toate bune!
În primă fază mi-ai citit gândurile,,,cu toate astea sunt aproape sigură, că lumea care a citit articolul ştia din start că Holmes va figura la desert, aşa e totdeauna!
Cât pentru cărţile lui Grafton, mulţumesc pentru sugestie!